Pseudorhombus spinosus McCulloch, 1914
Spiny flounder
photo by Dowling, C.

Family:  Paralichthyidae (Large-tooth flounders)
Max. size:  30 cm SL (male/unsexed)
Environment:  demersal; marine
Distribution:  Western Pacific: Western Australia to southern Queensland.
Diagnosis:  Dorsal spines (total): 0-0; Dorsal soft rays (total): 72-76; Anal spines: 0-0; Anal soft rays: 55-57. Pectoral fin on ocular side with 10-12 soft rays.
Biology:  Inhabits shallow (about 20 m) mud and sand bottoms of the continental shelf (Ref. 9774). Feeds on small benthic invertebrates (Ref. 9774). Marketed mostly fresh (Ref. 9774).
IUCN Red List Status: Least Concern (LC); Date assessed: 13 November 2019 Ref. (124695)
Threat to humans:  harmless
Country info:   
 

Entered by: Binohlan, Crispina B. - 28.11.92
Modified by: Garilao, Cristina V. - 04.10.95
Checked by: Amaoka, Kunio - 04.10.95

Source and more info: www.fishbase.org. For personal, classroom, and other internal use only. Not for publication.


Page created by Jen, 05.08.02, php script by kbanasihan 06/09/2010 ,  last modified by sortiz, 10/02/17